24diskont savjeti

SAVJETI ZA ČUVANJE RURIS STROJEVA VAN SEZONE

Poljoprivredni RURIS strojevi posebice motorne kopačice koje se koriste u manjim gospodarstvima vrlo su osjetljive na vanjske utjecaje. Nerijetko se na dvorištima  širom hrvatske može vidjeti kako strojevi tijekom cijele godine stoje vani  pod vedrim nebom.

Utjecaj vremenskih prilika na strojeve

Poznato je da vlaga i prljavština ubrzavaju oksidaciju metala i njihovo propadanje.Na modelima Ruris kopačica posebice RURIS 651KSD,DAC 7000,RURIS 731K.RURIS 1001KSD i RURIS 701KS treba pripaziti da metalna  čašica ispod karburatora ne bude izložena kiši i vlazi kako ne bi došlo do oksidacije i ruljenja premaza unutar čašice.

Sunčeva svjetlost i UV zrake štetno djeluju i na poljoprivredne strojeve. Mnogi polimeri blijede, propadaju i razgrađuju se pod utjecajem UV zračenja i zato je potrebno staviti dodatne UV apsorbere da štite polimere. Pigmenti  i boja strojeva upijaju UV zračenje te zbog toga mijenjaju boju. Korozija, starenje polimera (plastični dijelovi) i gume značajno smanjuju životni vijek strojeva i trajno ih oštećuju, a često su uzrok kvarova i nepouzdanosti u radu.

Tijekom redovne eksploatacije na poljoprivrednim kopačicama,kosilicama i trimerima se troše dijelovi koji su izloženi trenju između strojnih dijelova i čestica tla ili poljoprivrednih proizvoda. Također se troše i dijelovi strojeva koji su u međusobnom dodiru. Redovnim održavanjem tijekom potrebno je mijenjati potrošene dijelove Ruris strojeva prema uputama koje se dobiju uz kupnj stroja.

Svaki potrošeni dio treba zamijeniti odmah čim trošenje dođe do granice kad ga treba zamijeniti, u protivnom se troši više energije za rad i postoji mogućnost pojave šteta koje su uzrokovane radom s potrošenim dijelovima. Većinu dijelova za Ruris strojeve imamo na skladištu tako da ih nije potrbno dulje čekati.

Čuvanje Ruris strojeva

Svi strojevi poput Ruris motornih  prskalica,Ruris motornih kopačica,motornih pila Ruris,Daewoo i DAC,Ruris motornih trimera i Ruris i DAC motornih kosilica tijekom zimskog razdoblja mirovanja trebaju biti spremljeni u zatvorenom, suhom i tamnom prostoru. Takvi tipovi strojeva  se mogu ispravno čuvati samo u šupama, nadstrešnicama, hangarima ili garažama i građevinama namijenjenim za tu svrhu. Prije pripreme strojeva za vrijeme mirovanja svi nedostaci koji su se pojavili tijekom rada trebaju se riješiti i popraviti.

Svi oštećeni i polomljeni dijelovi se trebaju odmah zamijeniti ili reparirati.

Popravak nedostataka na stroju ne smije se odgađati, jer se tijekom mirovanja često zaboravi što je na stroju neispravno ili oštećeno ili se promijeni operater koji jedini ima točnu informaciju o stanju stroja, pa se za dobar kasniji remont treba utrošiti znatno više vremena za detekciju nedostatka. 

Tri najvažnija pravila za spremanje strojeva na duži vremenski rok su: očistiti, osušiti i podmazati. 

Odmah nakon završetka rada sa strojem, a prije početka duljeg razdoblja kojeg se stroj neće upotrebljavati, potrebno ga je temeljito oprati i očistiti.

Spremanje motorne kosilice Ruris

Iako za razliku od traktora, kombajna i drugih većih strojeva, imaju jednostavnije pogonske motore, za razdoblje mirovanja treba pripremiti i motorne kosilice, motokultivatore i trimere. Kao i kod svih drugih strojeva nakon što je stroj temeljito očišćen i osušen treba ga podmazati, nadopuniti ulje u sve reduktore, mjenjače i multiplikatore. Pogonski lanci se trebaju demontirati i spremiti u posude s uljem, a remeni se trebaju demontirati i spremiti na suho i tamno mjesto. Sve gumene i plastične dijelove treba premazati ili posprejati zaštitnim sredstvima.

Motorne kosilice Ruris,Daewoo i DAC  treba temeljito očistiti. Osobito treba očistiti donju stranu i prihvatnik noža. U tu svrhu kosilicu prevrnite na lijevu stranu (preko nastavka za punjenje ulja) ali prije nego kosilicu prevrnete u stranu potpuno ispraznite spremnik  za gorivo pomoću pumpe za isisavanje. Treba provjeriti je li kanal za izbacivanje trave slobodan i po potrebi ga očistiti. Kosilica se također može oprati pomoću mlaza vode ili uređajem za pranje mlazom pod pritiskom, ali pri tome motor mora ostati suh.

 Osovine i zglobove kotača potrebno je podmazati.

Skinite pomoću odvijača naplatke i otpustite pričvrsne vijke kotača. Kod popravka i zamjene rezaćih dijelova smiju se koristiti samo originalni rezervni dijelovi.

 Oznaka noža mora odgovarati broju navedenom na popisu rezervnih dijelova.

Nikad ne ugrađujte drugačiji već samo originalne Ruris dijelovenož.

Oštećeni ili savinuti noževi moraju se obavezno  zamijeniti.

Savinute noževe nikad ne izravnavajte i ne radite savinutim ili jako istrošenim nožem jer takav uzrokuje vibracije i može uzrokovati ostala oštećenja na kosilici. Kod rada s oštećenim nožem postoji opasnost od ozljeđivanja. Zamjenu motornog ulja trebalo bi obaviti jednom godišnje prije početka sezone. Treba podmazati sajle i provjeriti pokretljivost. Zaprljani filtri za zrak smanjuju snagu motora zbog premalog dovoda zraka do rasplinjača. Zbog toga je neophodna redovita kontrola svakih 25 sati, a prije zime ga treba temeljito očistiti. 

Savjet:  Za optimalan učinak košnje provjerite naoštrenost oštrica i u sezoni kada aktivno koristite kosilicu. I to nakon svakih 25 radnih sati

Trimeri/čistači, motorne pile, škare, puhači, rezači

RURIS modeli: Motorni trimer DAC  310, Motorni trimer DAC 210 , RURIS 430C , RURIS 740C , RAPTER RR44194 , F555 , DAC motorna pila 401s, DAC momtorna pila 456 , DAC motorna pila  506 , RURIS motorna pila za grane 142 , DAEWOO motorna pila 52CC DCS5218 , RAPTER motorni trimer RR44194


Kod dvotaktnih motora, dakle trimera i čistača, motornih pila, škara, puhača i rezača, postupak je vrlo sličan. Očistite stroj i izlijte mješavinu iz spremnika ako ga ne namjeravate koristiti sljedećih nekoliko mjeseci te upalite stroj da potroši sve gorivo i ugasi se. Time ćete produljiti vijek trajanja membrana rasplinjača i otkloniti mogućnost problema kad u proljeće ponovo krenete s radom. Preporučamo ako ćete stroj skladištiti u prostoru s izraženom vlagom da ga stavite u odgovarajuću najlonsku vreću zatvorite ljepljivom vrpcom kako bi spriječili koroziju metalnih dijelova uređaja.
Prije samog početka radova podmažite pužni zglob i sajlu pogona (modeli trimera koji nemaju osovinu za pogon), pregledajte reznu opremu i zamijenite istrošene dijelove, očistite filter zraka ili ga promijenite ako je dotrajao, provjerite filter goriva i svjećicu te ih također promijenite ako su dotrajali, napravite svježu mješavinu i vaš stroj je spreman za još jednu sezonu.

Slijedeći pravilne upute o održavanju i skladištenju strojeva produljujete vijek trajanja vašem stroju !